Om te komen tot een goede prestatie is (een gezonde) spanning nodig. Het lichaam moet in een staat van alertheid worden gebracht om dat uit te kunnen voeren wat er in het moment gevraagd wordt. Om jezelf in een dergelijke “staat” te brengen is het van belang om je aandacht en focus bij de juiste zaken te hebben. Dit is een leerproces voor elke sporter, maar ook trainer. Het gaat erom dat je jezelf leert kennen en bewust bent van de momenten waarop je je focus dreigt te verliezen of je jezelf een dusdanige vernauwing toestaat dat je een black-out krijgt.

Sander Roege (mentaal begeleider en performance manager bij PSV) geeft 3 tips die je helpen om focus en aandacht te optimaliseren.

1. Laat een speler zelf nadenken over waar hij zijn aandacht op moet richten tijdens een training / wedstrijd. Help hem daarbij door in gesprek te gaan en vragen te stellen die gerelateerd zijn aan de taak, rol en kwaliteiten die een speler heeft. De aandacht moet van “binnen naar buiten”, dus gericht op spel gerelateerde feitelijke handelingen. Kom tot niet meer dan twee of drie concrete zaken waar iemand zich op moet richten. Laat de speler zichzelf en zijn toegepaste strategie evalueren en aanscherpen om zo uiteindelijk te komen tot een voor hem werkzame manier van de juiste focus vinden.

2. Wanneer je weet waar een speler zijn aandacht op gaat vestigen, om te komen tot de juiste focus, kom daar dan op terug op het veld (in trainingssituaties). Coach hem hierin en breng hem in situaties waarin hij kan oefenen. Wanneer je ziet dat een speler dit probeert te praktiseren coach hem dan positief en stimuleer gedrag. Binnen trainingsvormen kun je focus benadrukken door bijvoorbeeld een spelelement in te brengen of opzettelijk voor afleiding  te zorgen (wanneer een oefenvorm goed loopt, leg het stil en stel bijvoorbeeld een vraag die volledig uit het verband is (bijvoorbeeld; wat is de hoofdstad van Ghana). Kijk of spelers daarna in staat zijn om hetzelfde niveau (lees focus) weer op te pakken.

3. Houd rekening met je eigen persoonlijke voorkeuren en die van een speler. De wijze waarop jij coacht en je informatie overbrengt kan grote impact hebben op de focus die een speler aan de dag kan leggen. Zo kan het als trainer in je voorkeur zitten om alles tot in detail voor te bereiden en daarbij de speler(s) te overvoeren met informatie en opdrachten. Spelers die een meer intuïtieve voorkeur hebben en het op het moment laten aankomen kunnen met een overload aan opdrachten de weg (focus) helemaal kwijt raken en in een passieve houding geraken. Wees je als coach dus goed bewust van jouw voorkeuren, werkwijze, informatieoverdracht, coachstijl en wat jij van daaruit te doen hebt op welke speler/voorkeur.

Wil je meer weten over focustraining? Kom dan op maandag 3 april naar de themabijeenkomst ‘Focustraining’.

Meer info en inschrijven >